Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΕΡΑΣΕ  ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ … ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

 

Να που ήρθε η άνοιξη κι οι πρώτοι τουρίστες έκαναν την εμφάνιση τους. Ήρθαν προχθές στο αεροδρόμιο ΄΄Δασκαλογιάννης΄΄ 163 Δανοί με πτήση από την Κοπεγχάγη. Και θεώρησε καλό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων να διοργανώσει τελετή υποδοχής. Πολύ καλά έκανε.

Ανέλαβε λοιπόν η Νομαρχιακή επιτροπή τουριστικής προβολής την διοργάνωση  του καλωσορίσματος μιας και ήταν η πρώτη άφιξη για φέτος. Υποδέχτηκαν τους Δανούς μόλις αυτοί κατέβηκαν από το αεροπλάνο με χορούς και τραγούδια αλλά και δώρα που μοίρασε το τμήμα τουριστικής προβολής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων που είχε και την ευθύνη της εκδήλωσης.

Από μια τέτοια τελετή δεν μπορούσε να λείπει το κέρασμα. Εδώ όμως τα έκαναν θάλασσα. Ξέρετε τι κερνούσαν τους Δανούς για το καλωσόρισμα στο αεροδρόμιο Χανίων? Δεν θα το πιστέψετε. Κόκα-κόλα κερνούσαν και Φάντα και νερό πολυεθνικής εταιρίας.

Χάθηκε μωρέ το παραδοσιακό κέρασμα. Δεν έχουμε άραγε πορτοκαλάδα ΒΙΟΧΥΜ? Δεν υπάρχουν ντόπια αναψυκτικά? Μήπως στερέψανε οι πηγές των Χανίων και δεν βγάζουν πια νερό?  Έτσι θα προβάλετε και θα προωθήσετε τα ντόπια προιόντα?

Δικαιολογήθηκε ο κ. Γ. Μαραθάκης αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής επιτροπής  τουριστικής προβολής ότι το κέρασμα το έκανε η Olympic Cetering. Και εσείς που ήσασταν κ. Μαραθάκη?  Που ήταν ο αρμόδιος αντινομάρχης? Που ήταν ο ίδιος ο Νομάρχης?  Εσείς διοργανώσατε την υποδοχή και εσείς έχετε την ευθύνη. Αν αυτό είναι το έμπρακτο ενδιαφέρον της Νομαρχιακής Αρχής Χανίων για την προβολή των προϊόντων μας αλίμονο σε εμάς.

Άλλα μας λέγατε βεβαίως προεκλογικά κ. Νομάρχη. Και νομίζω πως πρέπει να σας θυμίσω ότι στο προεκλογικό σας πρόγραμμα θεωρούσατε σαν βασική σας κατεύθυνση την  ‘’…ενίσχυση και προβολή προϊόντων χαρακτηριστικών της τοπικής μας ταυτότητας … την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του εμπορίου με έμφαση στην προώθηση των εξαγωγών για τα προϊόντα μας …’’. Και σας ρωτώ κ. Νομάρχη. Πως θα εφαρμόσετε το πρόγραμμα σας και θα προωθήσετε τα προϊόντα μας στις ξένες αγορές όταν τους καταναλωτές που έρχονται από το εξωτερικό  τους κερνάτε με ξένα προϊόντα?  Γιατί να αγοράσουν τα δικά μας μετά, όταν θα τα δουν στο Σούπερ Μάρκετ της πόλης τους? Και που είναι καλύτερα και ευκολότερα να πουλήσεις τα προϊόντα σου, στον τόπο σου ή στις ξένες μακρινές αγορές?

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα έγιναν λόγω κακού συντονισμού και χωρίς να υπάρχει σκοπιμότητα. Θέλουμε επίσης να πιστεύουμε κ. Νομάρχη ότι δεν θα ξαναεμφανιστούν τέτοιου είδους τραγελαφικά. Ας είναι η επιτροπή σας πιο προσεκτική για το καλό και το συμφέρον του τόπου μας.

 

 

 

ΧΑΝΙΑ  11/04/2007                             ΦΩΤΗΣ  Γ. ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

π. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ  ΜΕ  ΑΙΤΙΑ

 

‘’Θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο! Βοηθήστε μας. Δεν είμαστε τρομοκράτες κουκουλοφόροι, είμαστε τα παιδιά σας. Κάνουμε όνειρα μην τα σκοτώνετε…..Κάποτε ήσασταν νέοι και εσείς. Τώρα κυνηγάτε το χρήμα…..Ζείτε ψεύτικες ζωές…..Δεν φαντάζεστε, δεν ερωτεύεστε, δεν δημιουργείτε! Μόνο πουλάτε και αγοράζετε. Ύλη παντού, αγάπη, αλήθεια, πουθενά…..’’.

Από την επιστολή φίλων του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Με βαθιά οδύνη και θλίψη παρακολούθησα  τα γεγονότα που εξελίχθησαν τον προηγούμενο μήνα στην χώρα μου. Και αναρωτιέμαι αν πραγματικά είναι χώρα μου αφού κανείς δεν μπορεί να προστατεύσει τη ζωή μου. Όχι μόνο τη ζωή μου αλλά και την περιουσία μου. Είναι δική σου η πολιτεία στην οποία φοβάσαι να περπατήσεις στους δρόμους της? Είναι δική σου η πολιτεία όταν φοβάσαι να αναπτύξεις τις δραστηριότητες σου?

Τι έγινε λοιπόν?  Ένας θερμόαιμος νταής – κατά τους δικούς του ΄΄Ράμπο’’ όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ – αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει εν ψυχρώ ένα 15χρονο μαθητή τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, το Σάββατο βράδυ 6/12/2008 στα Εξάρχεια.

Με αφορμή αυτή την δολοφονία φούντωσε στην Ελλάδα ένα κίνημα οργής αγανάκτησης και αμφισβήτησης. Στα επόμενα από την δολοφονία εικοσιτετράωρα καίγεται στην κυριολεξία όλη η Ελλάδα. Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι και εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για να βροντοφωνάξουν  ‘’φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο΄΄.

Κάποιοι όμως παρεξηγήθηκαν. Είναι αυτοί που σκοτώνουν καθημερινά τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων αλλά και ολόκληρου του Λαού.

Αυτοί που καλύπτουν τα σκάνδαλα όπως τις απαγωγές, τις υποκλοπές, τα ομόλογα, τους κουμπάρους, τους Ζαχόπουλους, τη Siemens, το χρηματιστήριο, το Βατοπέδι, το Τοπλού κλπ.

Αυτοί που σκορπίζουν απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των τραπεζών ενώ δεν έχουν ποτέ για τον εργαζόμενο Λαό.

Αυτοί που κρατούν πεισματικά τεράστιες περιουσίες αγνώστου αξίας και τζογάρουν στο χρηματιστήριο εν μέσω κρίσης εκατομμύρια ευρώ αντί να ενισχύσουν τους κάθε λογής εξαθλιωμένους.

Αυτοί που βαρούν αλύπητα τον Κύπριο Αυγουστίνο Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη το 2006 και μετά λένε ότι φταίει η ζαρντινιέρα.

Αυτοί που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου την Κανελοπούλου και τον Κουμή το 1980.

Αυτοί που σκότωσαν τον καθηγητή Τεμπονέρα το 1990.

Αυτοί που δολοφόνησαν τον Καλτεζά με μια σφαίρα που καρφώθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του του, δηλαδή πυροβολήθηκε πισώπλατα, το1985. Και ήταν 15 χρονών!

Να τώρα που ήρθε η σειρά ενός άλλου 15χρονου. Αλήθεια ποιος όπλισε το χέρι του  ΄΄ειδικού φρουρού΄΄ αστυνομικού, (ποιους φρουρούν άραγε?), που σκότωσε εν ψυχρώ τον Αλέξη Γρηγορόπουλο? Ποιος οπλίζει το χέρι των κάθε λογής παρανοϊκών και δολοφόνων που σκοτώνουν άνανδρα άοπλους πολίτες?

Παρεξηγήθηκαν λοιπόν όλοι αυτοί , το κατεστημένο θα λέγαμε, και κάνουν πως αναρωτιούνται γιατί υπήρξε αυτή η αντίδραση.

Μα πώς να μην γεμίσει οργή η ψυχή των νέων όταν βλέπουν καθημερινά να σκοτώνεται η ελπίδα και τα όνειρα τους? Όταν βλέπουν πως σπουδαγμένοι ή όχι τους περιμένει η ανεργία? Όταν για να βρουν δουλειά πρέπει να φιλήσουν κατ…..νες ποδιές, και όταν βρουν η αμοιβή τους θα είναι 700,00 ευρώ? Πώς να μην είναι οργισμένοι οι εργαζόμενοι όταν βλέπουν να καταρρακώνεται το ήδη μικρό εισόδημα τους και να τους κτυπά την πόρτα η ανεργία? Που είναι η υγεία, η παιδεία, το κοινωνικό κράτος? Βγήκαν λοιπόν χιλιάδες στους δρόμους, σε ένα ξέσπασμα οργής και απελπισίας, με τον πόνο της συνειδητοποίησης των σκοτωμένων ονείρων τους.

 

 

 

 

 

 

Τι κάνατε εσείς κύριοι της εξουσίας? Εκτός από την στήριξη της πλουτοκρατίας κάνατε κάτι άλλο? Ούτε και τώρα δεν ακούσατε την κραυγή αγωνίας των νέων? Δεν είδατε το γραμμένο στους τοίχους σύνθημα  ότι  κόσμος που τους παραδίδεται  ‘’είναι μικρός και δεν χωρά ……’’?

Δεν πήρατε χαμπάρι ότι το κύμα οργής και αγανάκτησης που ξεκίνησε από την Ελλάδα απλώθηκε σε όλο τον κόσμο?  Μανχάταν, Μελβούρνη, Παρίσι, Βαρκελώνη, Αμβούργο, Κωνσταντινούπολη και σε τόσες άλλες πόλεις και χώρες έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους Έλληνες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θορυβήθηκαν μην και εξαπλωθεί σαν επιδημία. Ο Σαρκοζί παίρνει το νομοσχέδιο για την παιδεία πίσω.

Εσείς κύριοι της εξουσίας που ζείτε στην Ελλάδα τι καταλάβετε? Η αφορμή για τον ξεσηκωμό ήταν η δολοφονία του Αλέξη. Τα αίτια βρίσκονται αλλού. Σκύψετε μια φορά προς το Λαό και θα  καταλάβετε.

Εσείς όμως αντί γι’ αυτό είδατε μόνο ταραξίες που έκαιγαν σπούσαν, πλιατσικολογούσαν. Αυτοί που κάνουν τις φασαρίες δεν μπορεί να είναι όλος αυτός ο κόσμος που κατέβηκε στους δρόμους.

Χρόνια τώρα ακούμε για τους  ‘’γνωστούς άγνωστους’’ τους κουκουλοφόρους που δεν ξεπερνούν τους τριακόσιους. Αλήθεια γιατί δεν τους συλλαμβάνετε? Στην εκπομπή του  ΄΄MEGA’’ καναλιού ‘’Σαββατοκύριακο ώρα μέγα’’ το Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα σε αυτή την ερώτηση συνδικαλιστής της αστυνομίας απάντησε:  ΄΄Εμείς εφαρμόζουμε εντολές. Αν είχαμε εντολή φυσικά και θα τους πιάναμε’’. Γιατί δεν δίνεται η εντολή? Μήπως βολεύει κάποιους αυτή η κατάσταση?

Σε καμιά περίπτωση δεν θα συμφωνούσα με τέτοιου είδους ενέργειες. Δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα, δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Στο κάτω-κάτω ο ΄΄εμποράκος’’ δεν φταίει σε τίποτα. Ούτε τα κτίρια φταίνε, ούτε τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα. Η βία φέρνει μόνο βία.

Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι σε κάθε εξέγερση υπάρχουν προβοκάτορες. Η προβοκάτσια, προσφιλής μέθοδος της εξουσίας, για άλλη μια φορά επιστρατεύτηκε.

Δεν έχω παρά να σας παραπέμψω στα φίλμ και τις εικόνες που προβλήθηκαν από τα κανάλια, και στα διάφορα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών. Θυμηθείτε τα.

Για παράδειγμα στην εφημερίδα  ΄΄ΤΑ ΝΕΑ΄΄  11/12/2008, δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της μια φωτογραφία όπου τρεις κουκουλοφόροι συλλαμβάνουν ένα νεαρό. Και δίπλα η εφημερίδα γράφει: ΄΄αστυνομικοί ντυμένοι με κουκούλες και μάσκες συλλαμβάνουν ένα νεαρό ΄΄.  Άντε τώρα να ξεχωρίσεις αν ο κουκουλοφόρος είναι αστυνομικός  ή  ΄΄αναρχικός’’.

Στην εφημερίδα  ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ΄΄  11/12/2008  δημοσιεύονται δηλώσεις του Νομάρχη Αχαΐας ο οποίος μιλά για  ΄΄Καλαμπόκηδες, Γκοτζαμάνηδες και Χρυσαυγίτες’’ που μπήκαν πλάι στην αστυνομία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Πατρών λέει ότι δίπλα στην αστυνομία βρέθηκαν ακροδεξιά στοιχεία, με ρόπαλα, και πέτρες που πετούσαν. Και προσθέτει ότι  ΄΄οι πληροφορίες λένε ότι είχαν έρθει στην Πάτρα με λεωφορεία’’.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

 

 

ΧΑΝΙΑ   05/01/2009                                                  ΦΩΤΗΣ  Γ. ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Πρ. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

Η  ΥΓΕΙΑ  ΚΑΙ  Η  ΝΟΜΑΡΧΙΑ

 

 

‘’Το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, αντανακλά την ποιότητα ζωής της κοινωνίας μας … Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναδιοργανώσει, να συμπληρώσει και να στηρίξει τις υπάρχουσες υπηρεσίες’’.

Από το πρόγραμμα του Νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη όταν ήταν υποψήφιος. Και πιο κάτω αναφέρει:  ‘’Στηρίζουμε … άμεση εφαρμογή του νέου οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό …’’.

Αυτά και άλλα πολλά έλεγε ο κ. Αρχοντάκης σαν υποψήφιος Νομάρχης Χανίων. Τι κάνει όμως τώρα που είναι Νομάρχης?   Στην κραυγή αγωνίας της Νοσοκομειακής κοινότητας ότι  ΄΄το Νοσοκομείο Χανίων βρίσκεται στα όρια της διάλυσης΄΄  ο Νομάρχης φαίνεται να έχει κλειστά τα αυτιά. Διαφορετικά δεν εξηγείται η παντελής απουσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων από την ανοικτή συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων αν και είχε προσκληθεί όπως δήλωσε το προεδρείο του σωματείου. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι έλαμψαν  ΄΄δια της απουσίας τους΄΄  και ο διοικητής του νοσοκομείου και ο Δήμος Χανίων.

Στην παραπάνω ανοιχτή συνέλευση όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολιτικοί τονίστηκε το μεγάλο πρόβλημα του Νοσοκομείου λόγω της έλλειψης έμψυχου υλικού.

Τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Γιώργος Μιχαηλάκης δείχνουν την ωμή πραγματικότητα. Ενώ υπάρχουν 645 οργανικές θέσεις στους νοσηλευτές, υπηρετούν μόνο 433. Στους γιατρούς υπάρχουν 100 κενές θέσεις, ενώ ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο διοικητικό προσωπικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων κ. Νίκη Μπαρδάτου που είπε ότι το Νοσοκομείο κινδυνεύει να υπολειτουργήσει λόγω της  έλλειψης προσωπικού αφού τώρα λειτουργεί με τους μισούς γιατρούς απ’ ότι προβλέπεται και ότι γι΄ αυτό ευθύνεται η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας.

Πράγματα γνωστά? Ναι, χρόνια παλεύει η κοινωνία γι΄ αυτά. Αλλά από μια τέτοια συζήτηση με τόσο σοβαρό θέμα, επέλεξε να απουσιάζει ο Νομάρχης Χανίων?  Κατά τα άλλα θα στήριζε την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στο Νοσοκομείο Χανίων και θα πάλευε για την ενίσχυση των υποδομών υγείας στα Χανιά.

 

 

 

ΧΑΝΙΑ   06 / 08 / 2007                 ΦΩΤΗΣ  Γ. ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

π. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Page 1 of 4

© 2018 Λαμπρινάκης All Rights Reserved. Designed By Lmprinakis