Ξαναδιαβάστε τα 18 σημεία του Α.Σαμαρά αυτά που έλεγε πριν τισ εκλογές. Καμία

σχέση με την σημερινή πρακτική του.

 

ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

(Διήγημα)

 

Κάποτε λοιπόν παιδιά μου σε μια χώρα που την έλεγαν ΄΄ΑΔΑΛΛΕ΄΄  κυβερνούσαν σοφοί πολιτικοί. Η δημοκρατία και η ευημερία επικρατούσαν παντού. Οι σοφοί κυβερνήτες σκέφτηκαν μια μέρα, πως θα ήταν καλό στο εξής, να εκλέγονται οι μέχρι τώρα διορισμένοι τοπικοί άρχοντες, οι έπαρχοι, στις 52 επαρχίες που ήταν χωρισμένη η χώρα. Αυτό θα ήταν άλλη μια απόδειξη της σοφίας και της δημοκρατικότητας τους. Εξάλλου τι είχαν να χάσουν, αφού όλα βρίσκονταν υπό κομματικό έλεγχο?  Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, εναλλάσσονταν κατά διαστήματα στην εξουσία, ενώ τα άλλα, τα μικρά, θεωρούνταν αμελητέα. Όταν ο ένας είχε την εξουσία, ο άλλος, δεν στενοχωριόταν και πολύ, γιατί σε λίγο θα ερχόταν και η δική του σειρά. Ο δικομματισμός καλά κρατεί. Η κομματική  ΄΄σούπα΄΄ δεν χαλούσε ποτέ.

Να όμως που σε μια επαρχία που την λέγανε  ΄΄ΑΙΝΑΧ΄΄,  βρέθηκε κάποιος, εκτός κομμάτων, που έλεγε πως είναι ανεξάρτητος. Ήθελε, λέει και αυτός να είναι υποψήφιος στις επαρχιακές εκλογές. Κανείς από τα κόμματα δεν έδωσε σημασία. Στο κάτω-κάτω τι θα πει ανεξάρτητος? Γιατί να τον φοβηθούν? Που πηγαίνει ο άνθρωπος χωρίς κομματικό μηχανισμό? Ποιος θα τον στηρίξει?

Ο ανεξάρτητος όμως ήταν πεισματάρης. Βρήκε κι άλλους ανεξάρτητους, ανθρώπους που δεν έπαιρναν εντολές από κόμματα και μηχανισμούς. Πάλεψε, επέμεινε. Και το βράδυ της Κυριακής, ποιος να το περίμενε, εκλέχτηκε έπαρχος.

Τα κόμματα έτριβαν τα μάτια τους. Οι 4 βουλευτές της επαρχίας, 2 από κάθε μεγάλο κόμμα, τα είχαν χαμένα. Μα πως ήταν δυνατόν? Μπορούσε να χαλάσει η κομματική  ΄΄σούπα΄΄? Δεν μπορεί παρά να ήταν τυχαίο. Τώρα όμως οι εκλογές είχαν τελειώσει. Το μόνο που θα έκαναν ήταν να περιμένουν. Στις επόμενες εκλογές δεν θα επέτρεπαν τέτοιες εξελίξεις.

Ο νέος έπαρχος σε όλη την θητεία του, απέδειξε πως ήταν πραγματικά ανεξάρτητος. Χωρίς κομματικές ή άλλες δεσμεύσεις και εντολές  ΄΄άνωθεν΄΄.  Κράτησε ψηλά την αξιοπρέπεια για τα  ΄΄ΑΙΝΑΧ΄΄. Το μόνο του μέλημα ήταν το καλό της επαρχίας. Έδειξε τις ικανότητες, την  εργατικότητα, και την αγάπη για τον τόπο του. Ο κόσμος τον αγάπησε πολύ και στις επόμενες εκλογές, ξανάεκλεγεται έπαρχος.

Τα κόμματα έτριβαν τα μάτια τους. Οι 4 βουλευτές της επαρχίας, 2 από κάθε μεγάλο κόμμα, τώρα ήταν που τα είχαν τελείως χαμένα. Δεν μπορούσαν να το  πιστέψουν. Πάλι αυτός? Μα τώρα άρχισε να γίνεται  ΄΄επικίνδυνος΄΄. Πρέπει οπωσδήποτε, να  ΄΄εξοντωθεί΄΄ πολιτικά.

Έτσι λοιπόν με κάθε τρόπο, προσπαθούσαν σε όλη την 4ετία, να του δυσκολέψουν τη ζωή. Αρκετές επιθέσεις δέχτηκε ο ανεξάρτητος. Αρκετά κτυπήματα, πολλές φορές και ΄΄κάτω από τη μέση΄΄. Αυτός όμως δεν σταματά να αγωνίζεται για τα  ΄΄ΑΙΝΑΧ΄΄. Συνεχίζει να κρατάει ψηλά την σημαία της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας. Εντολές δεν δέχεται από πουθενά. Μόνο το Λαό αφουγκράζεται.

Πέρασαν όμως τα τέσσερα (4) χρόνια και να που ήρθαν πάλι οι εκλογές.

Τα κόμματα βάζουν σε λειτουργία τις  ΄΄μηχανές΄΄ τους, ενάντια στον ανεξάρτητο. Οι 4 βουλευτές της επαρχίας, 2  από κάθε μεγάλο κόμμα, μπροστάρηδες σ΄ αυτήν την προσπάθεια. Ξεχνούν ότι αυτοί ψήφισαν στη βουλή την ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ξεχνούν ότι αυτοί έχουν ταχθεί στην υπηρεσία του Λαού και όχι των κομμάτων τους. Ξεχνούν ότι η δουλειά τους είναι στην βουλή. Ξεχνούν κάθε εργασία και υποχρέωση που έχουν. Μόνιμα εγκατεστημένοι τούτες τις μέρες στα  ΄΄ΑΙΝΑΧ΄΄  παλεύουν με κάθε τρόπο, μαζί με τα κόμματα τους, για το στόχο που έβαλαν.  Ακόμη και τις  ΄΄διαφορές΄΄ τους ξεχνούν. Βέβαια, θα τις θυμηθούν πάλι, αφού όμως ΄΄καθαρίσουν΄΄  με τον ανεξάρτητο. Αυτός χάλασε την συνταγή,  ΄΄πότε ο ένας, πότε ο άλλος΄΄. Ας φύγει λοιπόν κι ας εκλεγεί όποιος νάναι. Κομματικός μόνο νάναι. Να ξαναδέσει, η  ΄΄σούπα΄΄ που χάλασε στα  ΄΄ΑΙΝΑΧ΄΄ και βλέπουμε. Το κόμμα που θα χάσει ας μην στενοχωρηθεί. Την άλλη φορά θαναι η σειρά του.

Ο ανεξάρτητος συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντα του ως έπαρχος και να αντιπαλεύει τα προβλήματα του τόπου. Ταυτόχρονα αντικρούει και όλους αυτούς που καταφέρονται εναντίον του κυρίως για εκλογικούς λόγους. Δεν το βάζει κάτω. Αγωνίζεται. Όμως τα κτυπήματα που δέχεται από τους κομματικούς μηχανισμούς είναι δυνατά. Κρεμασμένοι από τα χείλη του περιμένουν την κάθε του λέξη, μήπως  και βρουν κάποια αφορμή για νέα επίθεση. Και την βρήκαν.

Σε μια ομιλία του, μιλώντας για την  ΄΄κομματική ασθένεια΄΄  είπε ότι  ''δεν μπορεί να την γιατρέψει ο υποψήφιος της γωνίας'' , δείχνοντας  ταυτόχρονα προς την γωνία που είχε το γραφείο του ο κομματικός υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος. Ήταν λάθος του η φράση αυτή?  Ήταν υπεροψία?  Ήταν προσβολή?  Ο ίδιος λέει τίποτα απ΄ όλα αυτά. Απλά ήταν ένα λογοπαίγνιο για να δείξει ότι ο κομματισμός είναι μια  ΄΄ασθένεια΄΄ που δεν γιατρεύεται από κομματικούς. Χρειάζονται άνθρωποι ανεξάρτητοι, με ελεύθερη σκέψη.

Η επίθεση που δέχεται είναι λυσσαλέα. Δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα. Τον κατηγορούν για έπαρση, για εγωιστικές αντιλήψεις, για υποτίμηση και προσβολή των αντιπάλων του. Αν είναι δυνατόν!

Οι 4 βουλευτές, 2 από κάθε μεγάλο κόμμα, κάνουν την μεγαλύτερη επίθεση. Έγιναν ξαφνικά όλοι τους συνήγοροι, (πως και γιατί άραγε?), του υποψηφίου έπαρχου του κυβερνώντος κόμματος. Και το βράδυ της Κυριακής ο ανεξάρτητος χάνει τις εκλογές.

Ο ανεξάρτητος μετά την ήττα του δήλωσε αμέσως την οριστική αποχώρηση του. Έτσι δεν πρέπει να γίνεται?  Έχασες μετά από οκτώ χρόνια, φεύγεις. Κανείς δεν μπορεί να είναι παντοτινά. Γύρισε η σελίδα στα  ΄΄ΑΙΝΑΧ΄΄. Προς τα πού όμως?

Να ήταν άραγε απλά, ένα ευχάριστο διάλειμμα, η θητεία του ανεξάρτητου? Το μέλλον θα δείξει. Τώρα όμως στην επαρχία  ΄΄ΑΙΝΑΧ΄΄ της χώρας που τη λένε  ΄΄ΑΔΑΛΛΕ΄΄ επανήλθε η κομματική  ΄΄τάξη΄΄. Μπορούσε μια από τις 52 επαρχίες της χώρας να αποτελεί εξαίρεση? Οι κομματικοί μηχανισμοί δούλεψαν καλά.

Το ερώτημα που γεννάται είναι, πότε θ’ αφήσουμε το μυαλό μας να σκέφτεται ελεύθερα, πότε θ’ αλλάξουμε τον τρόπο που ενεργούμε? Μέχρι πότε οι λαοί θα ανέχονται την κοροϊδία και θα αφήνουν να διαφεντεύουν την τύχη τους, οι κάθε λογής μηχανισμοί και οι διάφοροι  ΄΄λεβέντες΄΄, που για το μόνο που νοιάζονται, είναι το χοντρό πορτοφόλι?

Εδώ όμως παιδιά μου τελειώνει το  ΄΄παραμύθι΄΄ αυτό. Κρίμα  που δεν μπορούμε να πούμε πως  ΄΄έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα΄΄.

 

 

ΧΑΝΙΑ  ΜΑΡΤΗΣ  2009                         ΦΩΤΗΣ  Γ. ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

 

ΥΓ.  Το διήγημα αυτό αποτελεί μυθοπλασία. Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα, τόπους και πράγματα είναι απλή σύμπτωση.

Πότε αλήθεια θα μας πουν που πήγαν τα λεφτά? Κάποιοι πάντως συνεχίζουν να ζουν προκλητικά και χλιδάτα.

© 2018 Λαμπρινάκης All Rights Reserved. Designed By Lmprinakis